Daniel Eriksson, snöröjare i Uppsala. Foto: Tina Halldén/SR
Daniel Eriksson, snöröjare i Uppsala.

Snöröjningschefen: Vi står standby

2:13 min

Det väntas falla en hel del snö i länet, med start i natt. Och Uppsalas snöröjningschef sover med telefonen påslagen bredvid sig.

I morgon väntas det falla omkring en decimeter snö på många håll i länet.
Och Christer Dennerporth, enhetschef för markdriften på Uppsala kommun, försäkrar att snöröjningsorganisationen är på tårna:

– Vi har full beredskap. Alla entreprenörer är på G och alla maskiner är nyservade. Så vi står standby och bara inväntar vad som händer, säger han.

Totalt har kommunen 150 enheter att sätta in i snöröjningen. Det är kollektivtrafikstråk samt vissa gång- och cykelvägar som prioriteras högst.

Hur länge kan Uppsalaborna behöva vänta på plogade vägar?

– Det alldeles på hur mycket snö och vilken typ av snö som kommer. Blir det tung blötsnö tar allting mycket längre tid, säger Christer Dennerporth.

Ligger du sömnlös på natten när det väntas komma en sådan här snösmocka?

– Nu har jag så hiskeligt bra medarbetare som har varit med i gemet jättelänge, så jag litar fullt och fast på dem. Men jag har telefonen på, bredvid mig i sängen så skulle det köra ihop sig ordentligt, då är jag i tjänst direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".