Lagbok. Foto: Jessica Gow/TT
Lagbok. Foto: Jessica Gow/TT

Man som rammade polisbil frias – lider av psykisk störning

1:05 min

Den man i 55-årsåldern som rammade en polisbil förra året i oktober har friats av Uppsala tingsrätt.

Det var en kväll i oktober förra året som mannen som är i 55-årsåldern först körde på en stillastående personbil i Luthagen.

I bilen fanns fyra personer som skadades allvarligt, trots detta fortsatte mannen och en stund senare körde han på en polisbil. Även poliserna i den bilen skadades, men kunde ändå omhänderta mannen. Han fördes till psykakuten vid Akademiska sjukhuset där han fick spännas fast eftersom han var så våldsam.

Mannen själv förnekade brott eftersom han vid tillfället var psykotisk utan att veta om det. Han ska under oktober förra året haft en väldigt stor arbetsbelastning på sitt jobb som lärare, vilket ledde till sömnbrist. Det här ska sen ha lett till en psykos den aktuella kvällen.

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande led och lider mannen av en allvarlig psykisk störning, och enligt tingsrätten kan mannen inte ha haft kontroll över sin handlingar när han körde på bilarna och han frias därför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista