Snöbuss
Foto: Mattias Persson

Snön ställer till det för bussarna

4:05 min

Snön som har fallit under natten runtom i Uppland, och som fortsätter falla, har ställt till det för både regionbussar och stadsbussar och även orsakat strömavbrott.

Upplands lokaltrafik, UL, har dragit in vissa hållplatser i Uppsala.

– Bussarna fastnar. Just nu vet vi inte hur länge de är indragna. Det beror på när de är körbara igen, säger UL:s presschef Sture Jonsson vid tiotiden på förmiddagen.

Det är också många både regionbussar och stadsbussar som är försenade och inställda. Däremot finns inga rapporter om störningar i Upptågstrafiken.

Snöandet väntas fortsätta under dagen.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen hela tiden och får ständigt rapporter från bussbolagen som kör. Allt är beroende av hur snöröjningen och halkbekämpningen hinner med.

Hur ska resenärerna bete sig under dagen?

– Om man har en viktig tid att passa kan det vara läge att ta en tidigare tur än man normalt skulle ha gjort, säger Sture Jonsson.

UL uppdaterar hela tiden sin hemsida ul.se under rubriken Trafikläget.

I Enköpings kommun drabbades 387 av Vattenfalls kunder av strömavbrott vid åttatiden på morgonen. Orsaken var nedfallna träd och grenar, enligt vattenfall sannolikt beroende på snöfallet. Vid halv elva hade alla fått strömmen tillbaka.

Anders Hedberg är gatu- och trafiksamordnare i Östhammars kommun, där det har fallit omkring en decimeter blötsnö under natten. Där började man jobba med snöröjningen redan vid ettiden på natten.

– Läget är lugnt. Vi har rutinerade chaufförer, så just nu är det inget problem. 

Hur länge håller ni på?

– Det beror på hur länge det snöar. Men de kör väl klart sitt varv, åker hem och vilar lite och sen börjar de igen på eftermiddagen eller kvällskvisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".