Uppsala tingsrätt.
Uppsala tingsrätt. Foto: Tova Kurkiala Medbo

Två döms för sexköp av barn

1:19 min

I dag kom tre domar i en härva där ett tiotal män i Uppland stått åtalade för sexköp av barn. Två fälls och en frias.

En 40-årig man från en ort norr om Uppsala får villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för att ha köpt sex av en då 17-årig flicka.

Liksom de andra åtalade kom han i kontakt med henne på sajten Rosa sidorna på nätet.

I maj 2016 träffades de utanför Uppsala och körde sedan till en undanskymd plats mellan Rasbo och Alunda där de hade sex i bilen, varpå han betalade henne.

Mannen hävdar att han inte visste att flickan var under 18, men enligt tingsrätten borde han ha misstänkt det och brottet rubriceras därför som sexköp av barn.

En 25-årig Uppsalabo som köpte sex av flickan när hon var 16får också villkorlig dom med samhällstjänst på samma grunder.

En 26-årig Uppsalabo som stått åtalad för försök till köp av sexuell handling av barn frias. Han säger själv att han ångrade sig när han hämtat flickan med bilen eftersom hon såg väldigt ung ut för att vara 18 som det stått i annonsen. Eftersom han frivilligt avbröt sexköpet anser inte tingsrätten att han ska fällas.

Tidigare har ytterligare en dom avkunnats i den här härvan och även den blev fällande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista