Ardalan Shekarabi och Caroline Hoffstedt med elever på Celisusskolan.
Ardalan Shekarabi och Caroline Hoffstedt med elever på Celisusskolan. Foto: Niklas Clarkson

Shekarabi besökte Celsiusskolan

2:48 min

Celsiusskolan i Uppsala har idag fått besök av civilministern Ardalan Shekarabi, S, som ville se hur Uppsala kommun jobbar med integration och då bland annat med extratjänster.

Regeringen storsatsade 2015 på extratjänsterna, som ska få in fler långtidsarbetslösa i arbete. För ett år sedan blev det också möjligt att erbjuda extratjänster till nyanlända.

Iman Abou Khalaf har fått en sådan tjänst som lärarassistent på Celsiusskolan i Uppsala. Hon kommer från Syrien där hon var engelsklärare på Damaskus universitet. Men sen tre år tillbaka bor hon i Sverige och i Uppsala. 

– Jag vill fortsätta på universitetet och när jag blir klar blir jag lärare, säger hon. 

Även Said Ibrahim har en extratjänst, han är elevstödjare och berättar att han först sökte tjänsten för att stödja ensamkommande barn. 

– För att själv kom jag för 30 år sedan som ensamkommande barn till Sverige. Jag förstår ju dem exakt, vad de går igenom. Det är som att se mig själv 30 år tillbaka, säger han. 

I juni i år beslutade regeringen att satsa 500 miljoner för att förmå kommuner och landsting att inrätta fler extratjänster. Och från den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun vill man nu se fler sådana här tjänster.

Men extratjänsterna har också fått kritik. Said Ibrahim säger att företag kan utnyttja situationen.

Men civilministern Ardalan Shekarabi och det socialdemokratiska kommunalrådet Caroline Hoffstedt står fast vid att extratjänsterna fungerar.

– Hela upplägget är att det ska vara extratjänster, utöver de ordinarie tjänster som finns, säger Ardalan Shekarabi.

Han tillägger att det dock alltid finns en risk att subventionerna kan användas i tillfällen då personer annars hade anställts med ordinarie kostnader. 

– Den risken kan ju inte innebära att staten och kommuner passiviseras och accepterar att människor inte arbetar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".