Spårvagn
Foto: White arkitekter

Hassan (L): Glädjekalkyl bakom satsning på spårväg

2:03 min

På onsdagen beslutar kommunstyrelsen i Uppsala om det så kallade Uppsalapaketet, med bland annat en storsatsning på spårvägar i Uppsala. Men Mohamad Hassan (L) tror inte att finansieringen håller.

På onsdagen klubbar kommunstyrelsen igenom det så kallade Uppsalapaketet som bland annat innehåller en jättesatsning på spårvagnar. Något miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell tycker är helt rätt, både för plånboken och miljön.

– Det är väldigt många resenärer som får plats på en spårväg. Det är bekvämt och snabbt och väldigt miljövänligt.

Majoriteten i kommunen bedömer att spårvägssatsningen kommer att kosta fyra miljarder. Men samtidigt räknar man med statligt stöd på många hundra miljoner och att byggbolag och fastighetsägare skjuter till pengar när marken ökar i värde. I slutänden kommer notan till kommunen att landa på max en miljard, tror Gardfjell.

Men Liberalernas oppositionsråd Mohamad Hassan tycker att det finns stora frågetecken. Bland annat eftersom värdeökningen av marken bygger på uppskattningar. Och han tror att satsningen kommer bli betydligt dyrare än fyra miljarder.  

– Det är inte så mycket som kan hålla i den kalkylen. Det är en jättestor yta som spårvagnarna ska passera. Fyra miljarder låter som jättelite pengar, säger han.

 – Jag vet inte vad han menar. De uppgifter som finns är framtagna av våra tjänstemän på statsbyggnadsförvaltningen och på regionen, svarar Maria Gardfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista