Telefon
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

70-åring döms för falskt larm

1:27 min

En 70-årig man döms för att ha ringt till SOS alarm och ljugit om att han och hans dotter blivit misshandlade av dotterns sambo.

En tidig morgon i augusti satt en man i Storvreta framför sin dator när han plötsligt hörde ljudet av hur hans ytterdörr bröts sönder.

Han gick dit och blev då utdragen av fyra eller fem poliser. Han hörde hur polisen gick vidare till familjens sovrum där både hans sambo och deras hundvalp blev uppskrämda.

Men snart förstod polisen att inget hade hänt i huset och att hela insatsen grundade sig på ett falskt larmsamtal.

Det var sambons pappa som hade ringt SOS alarm och påstått att svärsonen hade misshandlat dottern och att han själv fått sin arm avbruten.

Svärfadern säger sig inte ha någon minnesbild från tidpunkten. Men eftersom samtalet ringdes från hans nummer, från hans hemort, döms han för att ha orsakat den onödiga polis- och ambulansutryckningen och för att ha ljugit om att svärsonen hade skadat honom och hans dotter.

Dagarna före larmsamtalet talade han också in meddelanden på dotterns mobilsvar om att han skulle se till att Hells Angels skulle döda svärsonen. Han döms därför också för olaga hot. Påföljden blir villkorlig dom och 11 200 kronor i böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista