Nätverksträff för barn till föräldrar med demens
- Här har man folk som förstår, säger Stina Kajtorp, längst t h. Foto: Ulla de Verdier/SR

Barn till dementa får egna hälsoproblem

3:20 min

Ungdomar som har föräldrar som drabbats av demens har ofta en svår situation, och tvingas axla ett stort ansvar. De får ofta själva problem med sin hälsa.

– Jag har precis fått reda på att jag har magkatarr. Jag har haft konstant huvudvärk i 3-4 år, säger 16-åriga Signe Olsson.

Kerstin Lundström säger att det är typiska symptom för den här gruppen.

– Alla ungdomar jag träffar får symptom. Därför att man har ingen att prata med, då vänds det inåt och ger fysiska och psykiska sjukdomar, säger Kerstin Lundström.

Hon menar att de har svårt för att prata om det i skolan med lärare, skolsköterskor och kuratorer som kan för lite om detta. Att de har svårt att få det stöd de behöver. Därför har demenskonsulten Kerstin Lundström i samarbete med Demensförbundet bildat ett nätverk där ungdomarna får träffas och få stöd av varann. Hanna Eriksson är 22 år och hon har en förälder som är dement.

– Jag kan känna ibland att jag nästan vill låtsas att min historia aldrig har hänt, säger hon. Bara för att nu ska jag vara normal, liksom, säger hon.

De kommer från hela Mellansverige en torsdag i månaden, till ett fik i Uppsala. Träffarna är viktiga för ungdomarna.

– För att här har man folk som förstår situationen. Att det är så mycket man som anhörig får ta, säger Stina Kajtorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista