Skolbänkar i ett klassrum. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

6 000 nya platser i förskola och skola om fyra år

0:50 min

Majoriteten i Uppsala kommun vill satsa på att totalt 6000 nya platser i förskola och skola ska stå klara om fyra år – år 2021.

Det handlar om 4000 i grundskolan och 2000 i förskolan varav 300 av de nya platserna på förskolor gäller privat verksamhet. Det presenterades på en pressträff i dag.

För att få till det kommer flera förskolor och skolor renoveras. Det ska också byggas helt nya grundskolor och 16 nya förskolor.

Caroline Hoffsteft är socialdemokrat och ordförande i utbildningsnämnden, enligt henne är det här det socialdemokratiska framtidsprojektet. Projektet kostar 4 miljarder kronor. 

– Vi vill investera i våra barn och ungdomar, vi prioriterar det framför stora skattesänkningar, säger hon.

Erik Pelling (S) är kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor och säger att det skapat problem när skolan tidigare har planerats sist och bostäder först.  

– Nu gör vi tvärtom, vi ser till att vi är tidigt på plats med skola och förskola,den grundläggande kommunala strukturen och då blir effekten att vi ibland har några fler platser än vad behovet ser ut just då, säger han.

Nya grundskolor som presenterats i dag vid en pressträff är Gunsta, Lindbacken, Årsta högstadium och Rosendahl. Förskoleförslagen var Rosedahl, Kapellgärdet och Fullerö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista