Agnes Öbergs, 23 från Ungdomes Hus står framför en grafittivägg
1 av 3
Agnes Öberg Foto: Joanna Gorecka
Ett fönster i Ungdomens Hus lokaler
2 av 3
Ungdomens Hus kafeteria. Foto: Joanna Gorecka
En graffitivägg inne på Ungdomens Hus ovanför en skateboardramp
3 av 3
Ungdomens Hus. Foto: Joanna Górecka

5000 namn för Ungdomens Hus

1:52 min

En stundande renovering kan tvinga Ungdomens Hus att flytta. Sedan början av december har över 5000 personer skrivit på ett upprop för att Ungdomens Hus ska få stanna kvar på nuvarande adress i centrala Uppsala.

Föreningen Ungdomens Hus har funnits på Svartbäcksgatan sedan 1985 när Uppsalas ungdomar efter en lång kamp blev först i landet med att få ett eget kulturhus att driva och förvalta. Här finns replokaler, fotolabb, konstateljé och möjlighet att träna, plugga och fika. Men huset där föreningen har sina lokaler är i behov av renovering och Uppsala kommun utreder vad som ska hända härnäst med huset.

Föreningen kan alltså i samband med en eventuell renovering komma att tvingas bort från sina lokaler som ligger på gångavstånd från flera av stadens gymnasieskolor. Ungdomens Hus har därför startat ett upprop för att få vara kvar på Svartbäcksgatan. Ett upprop som har fått stort genomslag.

– Huset har betytt jättemycket för mig, säger Agnes Öberg, 23 som jobbar på Ungdomens Hus och är engagerad i uppropet.

Agnes säger att föreningen tycker att det har varit en dålig dialog med kommunen under hela processen.

– Besluten har alltid tagits bakom vår rygg. Vi får alltid höra allting ryktesvägen snarare än att kommunen har en dialog med oss, säger Agnes Öberg.

 

Viktig verksamhet
Peter Gustavsson (S), ordförande i Kulturnämnden menar tvärtom att frågan om Ungdomens Hus tas på stort allvar.

– Vi tycker att det är en jätteviktig verksamhet och behoven av att modernisera och rusta lokalen är väldigt stora. Vi vill titta på vilka möjligheter finns för att finnas kvar i de här lokalerna men också vilka möjligheter som finns för föreningen att vara någon annanstans.

 
– Om vi inte får vara kvar skulle vår förening gå under. Vi är ju våra lokaler, säger Agnes Öberg.

Ett beslut i frågan tas i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista