Så här kan arenan i Gränby komma att se ut.
Så här kan arenan i Gränby komma att se ut. Foto: Sweco Architects

Rödgrön spricka: "Pengarna har bara försvunnit"

2:31 min

Det blev en rödgrön politisk spricka i dag när kommunstyrelsen i Uppsala röstade för att gå ett steg vidare med det planerade arenabygget vid Gränby centrum.

Samhällsbyggnadsbolagets vice VD Krister Karlsson säger att beslutet Uppsala kommun tog gör att de kan gå vidare med att bygga arenan i Gränby.

– Jag känner mig helt övertygad om att vi kommer kunna ta det här i mål.

Vad finns kvar att göra?

– Den viktigaste pusselbiten är att hitta en operatör som vill drifta arenan. Det tror jag att vi tillsammans med kommunen kommer hitta.

Om hur länge tror du att ni kan vara helt klara med att ni ska bygga arenan?

– Oj, svår fråga. Men vi har inte lång tid på oss, det måste snabbt framåt. Så vi bör veta väldigt mycket mera om ett halvår, säger Krister Karlsson.

Kommunstyrelsen i Uppsala tog ett beslut som går ut på att det arenabolag som i många år förberett för att arenan i Gränby ska byggas säljs vidare till Samhällsbyggnadsbolaget.

Det är Samhällsbyggnadsbolaget som för ett år sen gick ut med att de ska bygga arenan, med hjälp av NCC, och sen äga den.

Beslutet i kommunstyrelsen är en teknikalitet, men en viktig sådan för att byggplanerna ska gå vidare. Det betyder också att kommunen står fast vid att gå in med 150 miljoner, av de totalt 800 miljoner som arenan för ishockey, konserter och annat beräknas kosta.

Socialdemokraterna röstade för detta och fick igenom det med hjälp av Moderaterna. Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet som är en del av den rödgröna politiska majoriteten röstade emot.

– Vi kan inte hålla på och rädda det här projektet hur många gånger som helst. Vi går nu tillbaks till vår ursprungliga åsikt om att det här inte är en bra idé. Frågan är om det någonsin kommer gå i land med tanke på hur otroligt lång tid det har tagit. Pengarna har bara försvunnit till ingenting, säger Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".