Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi firar Hanukkah med latkes

Publicerat torsdag 14 december 2017 kl 05.19
Latkes.
Latkes.

Den judiska högtiden Hanukkah firas för fullt i dagarna och vi firar som på många andra håll, men latkes.

Latkes (potatis- och lökplättar)

  • 2 stora potatisar (fast sort)
  • 0,5 gul lök
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • olja att steka i
  • 2 tsk finklippt gräslök
  • äppelmos
  • gräddfil

Skala och riv potatisen grovt, låt stå i iskallt vatten. Riv löken. Vispa upp äggen och blanda med mjöl och salt. Pressa vätskan ur potatisen och tillsätt riven potatis och lök i äggsmeten. Värm rikligt med olja i en stekpanna, stek 0,5 dl smet åt gång på medelhög till hög värme i 3-4 min per sida eller tills plättarna får fin färg. Servera med finklippt gräslök, äppelmos och gräddfil. Räcker till ca 6 plättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".