Marie Thorén, avdelningschef för Centrala intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.
Marie Thorén, avdelningschef för Centrala intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Sjuksköterskebristen inom intensivvården: En katastrof

2:00 min

Var fjärde intensivvårdsplats är stängd på Akademiska sjukhuset i Uppsala på grund av brist på specialistsjuksköterskor.

Bristen beror på att det var många som slutade år 2016 på grund av försämrade arbetsvilkor, säger Marie Thorén som är chef för Centrala intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

– Det var en extremt stor personalavgång när det gäller specialistutbildade sjuksköterskor, vilket hade att göra med att arbetstidsmodellen sas upp. Det blev en försämring ekonomiskt och tidsmässigt, man fick jobba mer för mindre betalt. Och mindre frihet att lägga sitt schema som man vill, säger Marie Thorén.

På intensiven vårdas de allra sjukaste patienterna som behöver vårdpersonal närvarande hela tiden, dygnet runt.

Men 10 av 42 intensivvårdplatser är stängda på Akademiska. Det handlar om intensivvård för vuxna och barn som därmed har plats för färre patienter. Orsaken är alltså att det saknas specialistutbildade sjuksköterskor, vilket intensivvården kräver.

Marie Thorén hoppas att nya arbetsvillkor som införs år 2018 på sikt ska förbättra läget, men just nu är det inte bra:

– Det har varit en katastrof för oss. Vi kan inte rekrytera tillbaks de som har slutat, de kommer inte tillbaks. Här på Centralintensiven skulle vi behöva nio sjuksköterskor. Men jag kan inte anställa så många på en gång, för då får vi en för låg kompetens. Vi måste anställa några stycken i taget som skolas in. Som det ser ut i dag finns de inte, säger Marie Thorén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista