Älvkarlebyskylt. (arkivbild)
1 av 2
Älvkarleby jobbar nu på en plan som ska förstärka en positiv bild av Älvkarleby. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Maria Larsson KSO Älvkarleby
2 av 2
Maria Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Älvkarleby kommun vill bli mer känd

2:00 min

Politikerna i Älvkarleby tar fram en plan för att göra kommunen mindre anonym. Men de tvekar inför frasen "oväntat stolt" som ett sätt att beskriva kommunen.

– Vi borde synas mer i olika sammanhang, man känner inte alltid till oss på det sätt som vi tycker, det som kännetecknar oss, säger socialdemokratiska kommunalrådet Marie Larsson

Det handlar om hur Älvkarleby kommun vill uppfattas av sina medborgare och av omvärlden. Kommunen har identifierat att man till exempel förväxlas med andra kommuner.

Nu har håller man på med en så kallad varumärkesplattform, som ska förstärka en positiv bild av Älvkarleby.

– Att vi har vårt stora bruk som är ovärderligt för oss känner man till, men det är inte alltid man känner till hur nära vi har till andra delar i vår region, säger Marie Larsson.

Nyligen var ärendet uppe i kommunstyrelsen. Inför mötet hade man tagit fram ett underlag, där ett ledord var "det oväntade".

Oväntat stolt är ett exempel på en fras som är tänkt att användas när man kommunicerar utåt.

Men politikerna är nu lite tveksamma till ordet oväntat, och har skjutit upp beslutet.

– Vi vill fördjupa oss i vad det kommer innebära. Vi kommer använda den här strategin till all form av marknadsföring, och då är det viktigt att vi landar i att vi är hundraprocentigt nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista