Bostadshus i Eriksberg.
Bostadshus i Eriksberg. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Fastighetsägare: Hyresgästföreningen har veto om hyreshöjningar

1:57 min

Ett gräl om hyrorna i Uppsala har seglat upp mellan Fastighetsägarna Mittnord och Hyresgästföreningen Aros-Gävle. Fastighetsägarna hävdar att Hyresgästföreningen har vetorätt mot hyreshöjningar – något som Hyresgästföreningen kallar "fria fantasier".

Hyresförhandlingarna för Uppsala är avslutade och det blir höjningar på mellan 0,8 och 0,99 procent från den första januari.

Alldeles för lite, tycker Fastighetsägarna. Att de ändå går med på den här nivån beror enligt dem på att Hyresgästföreningen i praktiken har ett veto mot hyreshöjningar eftersom "det saknas instans som tar över förhandlingen om parterna inte kan enas". Det skriver organisationen på sin hemsida.

Andreas Sjöberg är affärschef på fastighetschef på fastighetsägarna Mittnord.

– Om parterna inte kommer överens, om Hyresgästföreningen säger nej till det yrkande som Fastighetsägarna har lagt fram, vilket de har gjort, då blir det ju ingen justering av hyran, säger han.

Helt fel, säger Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästförening Aros-Gävle.

– Fastighetsägarna vet ju precis som vi att det finns en hyresnämnd dit man kan hänskjuta tvister om bland annat hyresförhandlingar, och det är en möjlighet som Fastighetsägarna också har utnyttjat, säger han.

Andreas Sjöberg på fastighetsägarna:

– Hyresnämnden tittar på lägenhet för lägenhet, eller fastighet för fastighet. Men att hänskjuta hela orter till hyresnämnden för att få ett utfall när det gäller den generella justeringen, det är inte en framkomlig väg. 

Jo, det går alldelses utmärkt, säger Magnus Näll på Hyresgästföreningen.

– Det är inte särskilt svårt alls. Det är möjligtvis så att fastighetsägarna har sett att man inte har nått de resultat man kanske önskar, men det är en annan sak.

Vanja Lycke är hyresråd på hyresnämnden i Stockholm och var tidigare verksam på hyresnämnden i Västerås, där Uppsala ingår. Det finns inget som hindrar att Fastighetsägarna hänskjuter en tvist av den här typen till hyresnämnden.

– Ja, det är fullt möjligt att göra så för samtliga hyreslägenheter i hela Uppsala, säger hon.

Finns det några praktiska hinder mot det?

– Ja, hyresnämnden har ju vissa resurser. och beroende på hur många ärenden som kommer in så blir ju handläggningstiden därefter också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista