Pressträff om operation Lynx med regionpolischef Carin Götblad och kommenderingschef Jale Poljarevius.
Pressträff om operation Lynx med regionpolischef Carin Götblad och kommenderingschef Jale Poljarevius. Foto: Tomas Magnusson / Sveriges Radio

Ett 20-tal grovt kriminella frihetsberövade i polisens satsning

2:42 min

Beslagtagna vapen, narkotika, och ett 20-tal grovt kriminella som har frihetsberövats. Det är något av resultatet av polisens satsningen operation Lynx i bland annat Uppsala län.

Satsningen riktas mot grov organiserad brottslighet i Uppsala län, Västmanland och Gävleborg. I Uppsala län har polisinsatser gjorts i Uppsala, Enköping, Bålsta och Älvkarleby.

– Totalt har 25 adresser har slagits ut. Ett 20-tal personer av kalibern grovt kriminella har frihetsberövats, säger kommenderingschef Jale Poljarevius.

Operationen pågick denna omgång under måndag-torsdag. Den ska pågå också framåt i tiden under 2-3 år.

– Beslag har gjorts av ett par skarpa vapen, ett stort antal replikor (vapenattrapper). Också gasvapen, gevär och handeldvapen. Vi har också hittat väldigt många gatustridsvapen i form av avancerade slangbellor med stålkulor, yxor och knivar, säger Jale Poljarevius.

Förutom vapen och narkotika har polisen också tagit guldkedjor, dyra klockor och ungefär 75.000 kronor i kontanter. Skattemyndigheten och ekobrottsmyndigheten är också inkopplade för att komma åt ekonomisk brottslighet.

– Vi ska försöka slå ut tillgångar i rena kontanter i de fall då grovt kriminella tar sig friheten att ekonomiskt inte göra rätt för sig, säger Jale Poljarevius.

Polisen berättade också att de jobbar för att ta hand om barn som finns bland grovt kriminella när tillslagen görs. Och att utreda också brott mot kvinnor som misshandel och våldtäkt.

Regionpolischef Carin Götblad säger så här om varför polisen gör insatsen mot grova brottslingar:

– Dels att vi har brottslighet som ökar. Skjutningar framför allt, och mord. Men också upprepade angrepp mot polispersonal som bara har gjort sitt jobb. Det visar att det finns bara en väg, det är att mobilisera och gå framåt, säger Carin Götblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista