Regionråd Börje Wennberg (S), Kommunalråd i Uppsala Marlene Burwick (S) och regeringens samordnare Johan Edstav (MP) skrev på avtalet idag i Rosenbad.
Regionråd Börje Wennberg (S), Kommunalråd i Uppsala Marlene Burwick (S) och regeringens samordnare Johan Edstav (MP) skrev på avtalet idag i Rosenbad. Foto: Patrik Hesselius

Avtalet för Uppsalapaketet påskrivet

1:19 min

Tiotusentals bostäder i länet, spårvägar för miljarder och fyrspår mellan Uppsala och Stockholm. På måndagen skrevs det historiska avtalet under i Rosenbad.

Avtalet mellan staten och Region Uppsala, Uppsala kommun och Knivsta kommun är en av de största infrastruktursatsningarna i länet i modern tid.

Det omfattar bland annat 33 000 bostäder, en miljardsatsning på spårvägar i Uppsala med omnejd och en utbyggnad till fyrspår på järnvägen mellan Uppsala och Stockholm.

– Det är en lång process, men det som är väldigt positivt i det här är vi nu har ett slutdatum också. Vi vet att 2033, då ska fyrspåret vara färdigt, säger, socialdemokratiska regionrådet Börje Wennberg, en av dem som satte sitt namn på avtalet i Rosenbad.

Men innan avtalet börjar gälla ska det förankras i de politiska församlingarna i Region Uppsala och i de kommuner som berörs, Knivsta och Uppsala.

– För Region Uppsalas del är det den 14 februari som det slutgiltigt läggs fast att min namnteckning har full giltighet, säger Börje Wennberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista