Vera Franke, Lutz Ahrens och Mattias Sörengård i miljökemilabbet
Forskarna Vera Franke, Lutz Ahrens och Mattias Sörengård i miljökemilabbet. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Nya kemikalier funna i Mälaren

1:35 min

Mälaren är Sveriges största dricksvattenreservoar, och ger dricksvatten åt två miljoner människor. Forskare har hittat flera kemikalier i vatten, som aldrig tidigare rapporterats i Sverige.

Avlopps- och dagvatten som innehåller olika kemiska ämnen kommer ut i Mälaren.

Och fast det rör sig om extremt låga halter okända kemikalier, och man inte ens vet än om de är farliga för människor och miljö, så är det viktigt att hålla koll på de här ämnena, säger forskarna.

Docenten i organisk miljökemi, Lutz Ahrens och hans medarbetare har redan hittat flera kemikalier i avlopps- och ytvatten, som aldrig tidigare har rapporterats. Men idag kan man känna sig trygg med att dricka kranvatten, säger han. Fast i framtiden kan de här ämnena utgöra en risk, om de fortsätter släppas ut och inte renas bort, och det är därför viktigt att ha koll på dem.

Det finns idag ingenstans för kommuner och företag att vända sig när det gäller mer än några få organiska kemikalier i dricksvatten, säger Lutz Ahrens docent i organisk miljökemi vid SLU. Livsmedelsverket kan kontrollera kemikalier som redan är reglerade, vilket är väldigt få. Men de har, enligt Lutz Ahrens, inte personal att hitta nya, och utveckla nya metoder att rena nyupptäckta kemikalier.

Forskarna vill få skapa ett kompetenscentrum vid SLU dit myndigheter och andra ska kunna vända sig med frågor om kemikalier i dricksvatten och hur man kan förebygga, så de inte hamnar där, genom nya bättre reningsmetoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista