Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skördetröska tröska lantbruk
1 av 2
Lantbruk (Genrebild) Foto: Björn Lindgren/TT
Försenat jordbrukarstöd ställer till det för lantbrukaren Eric Hamnstedt.
2 av 2
Försenat jordbrukarstöd ställer till det för lantbrukaren Eric Hamnstedt. Foto: David Ohlson

Försenat jordbrukarstöd ställer till det för lantbrukaren Eric

2:32 min

Handläggningen av lantbrukares ansökningar om jordbrukarstöd för 2017 är försenad. Cirka 600 lantbrukare i länet väntar fortfarande på stöd enligt Länsstyrelsen. En av dem är Eric Hamnstedt.

När han var 22 år tog han över gården av sina morföräldrar. Nu har han haft gården på 200 hektar i Åkerlänna där han, hans fru och hans lillebror bedriver spannmålsproduktion i åtta år.

– Man har ju roligt varje dag, det tråkiga är det så lång väntan på pengar och så stor osäkerhet. Som spannmålsbonde är det ju så att man får lön två gånger om året, säger han.

Den ena gången Eric Hamnstedt får lön är när skörden blir såld och den andra gången är när EU-pengarna ska komma.

– Då skapar det ju väldigt mycket huvudvärk och oro, naturligtvis, säger han.

Tidigare år har 95 procent av lantbrukarna fått sina ansökningar om gårdsstöd beviljade vid årets slut. I år är det bara 77 procent som får det.

Kristina Jansson som är avdelningschef på Landsbygdsavdelningen, vid länsstyrelsen i Uppsala säger att förseningen beror delvis på problem med ett datasystem men också på personalbrist, och att alla jobbar febrilt för att försöka få ut så mycket pengar som möjligt.

– Vi har haft en hög personalomsättning under året, därför har vi haft svårt att hålla bemanningen uppe. De här tjänsterna har varit lite hårt drabbade i år. Om man inte är i akut behov av pengar så är vi tacksamma om vi kan få jobba i lugn och ro nu, säger hon.

Patrik Alenfelt är avdelningschef på Jordbruksverket. Han har hand om stödutbetalningar och han berättar att systemet för utbetalningarna har haft problem under en tid. Problemen skulle vara lösta innan årsskiftet men så blir inte fallet.

– Nu jobbar vi vidare med det och målsättningen är att under första halvåret 2018 ska det bli klart, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".