Akademiska sjukhuset.
1 av 2
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Sjuksköterskan Johan Bäckander som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Uppsala.
2 av 2
Sjuksköterskan Johan Bäckander som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset fick indragen julsemester

2:18 min

Det är inte alla på Akademiska sjukhuset i Uppsala som får ta julsemester. Detta trots att sjukhuset drar ner på vårdplatser just för att kunna ge julledigt.

– Vi drar ner ungefär 25 procent av vårdplatserna som vi har. Det är planerad vård vi skjuter på för att vi ska klara av det akuta, säger Stefan Hjulström som är produktionschef på Akademiska sjukhuset.

Kan vårdpersonal ta semester över jul- och nyårshelgen?

– Det hoppas jag. Vi måste se till att personalen får ledigt så att de kan återhämta sig och få lite julledigt.

Det är över 200 vårdplatser som dras in tillfälligt över jul, mellandagar och nyårshelg på Akademiska sjukhuset när var fjärde patientplats stängs 22 december - 2 januari.

Planerade operationer görs inte då, förutom canceroperationer säger Stefan Hjulström. Men akuta operationer görs alltså.

Tanken är att skala ner verksamheten för att vårdpersonalen ska kunna ta julledigt. Trots det är det inte alla som får julsemester.

På neurointensivavdelningen, som lider brist på specialistutbildade sjuksköterskor, har sjuksköterskorna inte fått jul- och nyårssemester.

"Verksamheten går i första hand - vem skall annars omhänderta de akut sjuka? Vi finns här för patienterna och kan inte bara ta ledigt" skriver Laila Hellgren Johansson i ett mejl till P4 Uppland.

Lagda semesterdagar fick ändras till arbetspass, något som enligt Johan Bäckander på Vårdförbundet har gjort sjuksköterskor mycket besvikna. Han tror att det är dåligt för sjukhuset också:

– Det är inte något som lockar fler att söka anställning vid intensivvårdsavdelningarna på Akademiska sjukhuset. Det löser kanske situationen på kort sikt över jul, men på lång sikt är det kontraproduktivt. Det riskerar ett ökande missnöje bland personalen, säger Johan Bäckander som är sjuksköterska och styrelseledamot för Vårdförbundet i Uppsala.

Verksamhetschefen Laila Hellgren Johansson skriver i mejlet att neurointensivvården är urakut och tar han om akuta tillstånd i hjärnan som skallskador och hjärnblödningar. Och att verksamheten inte klarar sig utan personalen också på storhelger som jul.

Schemat är lagt så att den som jobbar jul inte jobbar nyår. De som har sökt föräldraledigt får ledigt enligt lag, resterande får efter detta ledigt beviljat om möjlighet ges, skriver hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".