pensionskuvert, orange kuvert
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Nationalekonom om varför pensionsåldern har höjts

2:39 min

Förra veckan kom förslaget om höjd pensionsålder, efter att regeringen och allianspartierna lyckats komma överens. Nationalekonomen Mikael Elinder förklarar vad som påverkar pensionen i Sverige.

Enligt Mikael Elinder, nationalekonom på Uppsala universitet, är bakgrunden till förslaget den kraftigt ökade medellivslängden.

– Den har ökat mycket kraftigare än man tidigare beräknat, säger han. 

Pensionssystemet infördes 1913 och Mikael Elinder menar att pensionsåldern då var 67 år, men att medellivslängden var 60 år. 

– Det innebär att det i princip var ingen belastning på pensionssystemet alls, säger han. 

Förslaget väckte stora reaktioner, och en del frågor om vad är det är som gör att pensionsåldern höjs på våra sociala medier. En del menade att det beror på invandringen. Mikael Elinder berättar att samhällsförändringar har en påverkan på pensionen. 

– Det som påverkar pensionerna för dagens pensionärer och för framtidens pensionärer beror till stor del på hur genomsnittsinkomsten utvecklas, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista