Överfulla SJ-tåg
Överfulla SJ-tåg har varit en vanlig syn under hösten. Bilden är från i oktober när pendlarkortet Movingo infördes.

SJ om de överfulla tågen: "Ökningen av resenärer är större än vi räknade med"

1:30 min

Sedan både SJ och SL införde nya avgångar och tidtabeller i förra veckan har resenärer drabbats av förseningar och inställda avgångar, men också överfulla tåg.

Det blev en tuff start för SJ:s nya satsning på fler snabba tåg mellan Uppsala och Stockholm. De första veckorna har frustrerade pendlare vittnat om överfulla tåg och försenade avgångar. Resenärer har tvingats stå hela vägen mellan Uppsala och Stockholm.

– Ökningen av resenärer är större än vi hade vågat räkna med, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

Sedan den nya pendlarbiljetten Movingo infördes i höstas har trängseln på tågen ökat enormt. Nu lovar SJ att problemen ska vara lösta efter jul- och nyårshelgerna.

– Trots att vi har satt in ungefär 500 nya platser på morgonen och ungefär 700 på eftermiddagen är det ändå trångt i en hel del av avgångarna. Ambitionen är att när trafiken går igång och människor kommer tillbaka efter ledigheten åttonde januari måste vi ha ökat vår produktion, säger Jan Kyrk.

Även i Pendeltågstrafiken har de senaste veckorna präglats av förseningar, inställda avgångar och tekniska fel.

Fredrik Cavalli-Björkman, chef för trafikavdelningen, säger att det beror på ovanligt många fel i infrastrukturen, det vill säga tågspår och signaler.

– Men det beror också på vår förmåga att få ut rätt antal tåg i trafik. Vi jobbar jätteintensivt med att få ordning på de här sakerna, säger han.

Bertil Kinnunen, socialdemokratiskt regionråd i Uppsala region - är kritisk till de senaste veckornas tågstrul.

– Vi har ju ett avtal med SJ om vilken trafik de ska köra och de har inte uppfyllt det under de senaste veckorna, säger han. 

Från regionalt håll menar Bertil Kinnunen att de inte kan göra mer än att ha kontakt med SJ. 

– När jag pratade med dem häromdagen sa dem att de nu är på väg in i trafiken igen och att det här kommer bli bättre framförallt efter helgerna, säger han. 

Bertil Kinnunen berättar också att det kommer nya tåg 2019.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista