Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Arbetet med köket på Akademiska kritiseras av Liberalerna

1:56 min

Liberalerna i Region Uppsala riktar nu hård kritik mot hur majoriteten hanterat frågan om ett nytt produktionskök på Akademiska sjukhuset.

Planen var att köket skulle ingå i ett helt nytt huskomplex för drygt en kvarts miljard, med möjligheter för Uppsala universitet att hyra in sig. Men universitetet har nu förklarat att de inte är intresserade.

Liberala oppositionsrådet Lina Nordquist tycker hanteringen är oseriös:

– Ingen har frågat universitetet om de verkligen vill hyra de här lokalerna, utan man har alltså dragit detta beslut och släpat det hela vägen upp i fullmäktige. Det är rena Monty Python-sketchen.

Den 29 november klubbade regionfullmäktige igenom planerna på ett helt nytt produktionskök vid Akademiska sjukhuset. Planerna som fullmäktige tog ställning till var större än bara ett kök - ett helt nytt huskomplex för 345 miljoner - med bland annat möjligheter för ett medicinskt bibliotek som Uppsala universitet skulle hyra av Akademiska. På så sätt skulle man få tillbaka en del av investeringskostnaden.

Men av ett brev till sjukhusledningen den 1 december - alltså flera dagar efter att klubban fallit i fullmäktige - framgår att universitetet inte alls är intresserade av att hyra ett sådant här bibliotek.

Ordföranden i fastighets- och servicenämnden Johan Edstav (MP) säger att de signaler man fick om att det fanns ett sådant här behov kom från Akademiska - någon direkt fråga till universitetet har han inte ställt.

– Det är självklart att regionfullmäktige, innan man går in i en programstudie, måste få en uppfattning av vad som är uppskattat för investeringskostnad i en fastighet.

Men om ni uppskattade den kostnaden - hur kom det sig att ni inte frågade univestitet om de ville ha ett bibliotek innan ni drog det för fullmäktige?

– Ja men det är det vi gör nu, säger Johan Edstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista