Rafael Kawati, sektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Rafael Kawati, sektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Svårt sjuka patienter på Akademiska skickas till andra städer

2:24 min

Patienter som behöver intensivvård i Uppsala får i vissa fall flyttas till sjukhus i andra städer. Orsaken är stängda intensivvårdsplatser.

Var fjärde intensivvårdsplats, 10 av 42 patientplatser, är stängda på Akademiska sjukhuset i Uppsala på grund av brist på sjuksköterskor som är specialistutbildade i intensivvård.

Men att transportera de allra sjukaste patientern är egentligen inte bra  säger Rafael Kawati som är sektionschef över intensivvård på Akademiska sjukhuset.

– Det är inte optimalt att skicka de här svårt sjuka patienterna som har många maskiner kopplade till sig. Varje transport är ett riskmoment. Men behöver de intensivvård så får de det, men det kan betyda transporter, säger Rafael Kawati.

I praktiken handlar det om att flytta intensivvårdspatienter från Uppsala till sjukhus i Västerås, Eskilstuna, Gävle, Hudiksvall eller Falun.

Intensivvården tar hand om de allra svårast sjuka patienterna som behöver vårdpersonal närvarande hela tiden för att hålla igång livsviktiga organ som hjärta och lungor.

I första hand försöker Akademiska sjukhuset använda sina egna intensivvårdsavdelningar som har olika inriktningar.

– Det blir flera flytt mellan avdelningar för att klara det. Vi har mindre kapacitet, men genom att samarbeta och koordinera försöker vi ändå tillgodose behoven, säger Rafael Kawati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".