Kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) och arbetsmarknadsnämndens ordförande Ulrik Wärnsberg (S)
1 av 2
Kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) och arbetsmarknadsnämndens ordförande Ulrik Wärnsberg (S) Foto: Anton Kasurinen
Ardalan Shekarabi och Caroline Hoffstedt med elever på Celisusskolan.
2 av 2
I december besökte Ardalan Shekarabi och Caroline Hoffstedt Celisusskolan för att följa deras arbete med extratjänster. Foto: Niklas Clarkson

Uppsala kommun får stor bonus – uppnådde mål med extratjänster

1:37 min

Uppsala kommun kommer att få en bonus på minst 9,1 miljoner kronor från regeringen. Det är för att man nått upp till regeringens mål att kommunen skulle ha skapat 129 extratjänster i år.

Extratjänster är en satsning från regeringen, och jobben betalas främst av statliga pengar från arbetsförmedlingen. Det kan till exempel handla om att vara en extra resurs inom vården, skolan eller att göra administrativa uppgifter åt kommunen. Extrajobben är vikta åt långtidsarbetslösa och nyanlända.

Uppsala kommun har skapat 200 extratjänster, vilket gör att kommunen också når upp till sitt eget mål som sattes internt inom kommunen.

Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor till kommuner som når upp till ett visst antal extratjänster. Uppsalas mål från regeringen var 129 extratjänster och det har man alltså klarat med god marginal. Därför får man först 9,1 miljoner kronor och sedan ytterligare pengar som skulle gått till andra kommuner i Sverige som inte nått sina mål.

Nu är målet att tillsätta 500 extratjänster nästa år enligt kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Marlene Burwick.

– För oss är det jätteviktigt för att nyanlända och långtidsarbetslösa inte ska fastna i bidrag. De ska kunna bidra till samhället och det är en jättebra möjlighet man får genom de här extratjänsterna, säger hon.

En del av satsningen är att få in nyanlända i arbete. Men hur många av de 200 som är nyanlända kan arbetsmarknadsnämndens ordförande Ulrik Wärnsberg (S) inte svara på.

– Den exakta proportionen har inte jag, man har börjat med de långtidsarbetslösa, nu tar man fler och fler nyanlända. Så det kommer att vara ett ökat antal nyanlända som får extratjänster, absolut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".