Foto: Jessica Gow/Scanpix
Valsedlar (arkivbild) Foto: Foto: Jessica Gow/Scanpix

Män i topp inför kommunvalet i Uppsala

1:59 min

De politiska partierna har den senaste tiden bestämt toppkandidater inför valet 2018. Och på listorna i Uppsala kommun är det hittills männen som hamnar högst.

– Ser ju inte alls bra ut, känns inte alls bra, väldigt sorgligt, säger Agneta Gille, riksdagsledamot för socialdemokraterna i Uppsala län.

På listorna inför valet 2018 till Uppsala kommunfullmäktige har Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna alla män som förstanamn och kvinnor som tvåor.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är inte färdiga med sina listor för i år än.

– Vi har haft många kvinnor i toppositionen under många år. Och i år e det en man. Och då e det olyckligt att alla andra partier också har en man, säger Agneta Gille.

Jessica Roswall, förbundsordförande för Moderaterna i Uppsala län säger att det finns flera parametrar än provvalet som man tar hänsyn till, som till exempel erfarenhet.

– Provvalet är bara en av fyra delar att väga in. Så det e inte så konstigt, utan det är t.ex erfarenheten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".