Här byggs nya stadsdelen Rosendal.
I stadsdelen Rosendal i Uppsala planeras det byggas 3500 bostäder till 2022. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Byggs mest i Uppsala – för de som har råd

1:54 min

Just nu byggs det mer i Uppsala län än någon annanstans i Sverige. Trots det redovisar kommunerna i länet att det kommer saknas bostäder de närmsta åren.

Tomas Östlund på Länsstyrelsens Plan- och Bostadsenhet säger att kommunerna själva bedömer att det trots byggandet inte kommer räcka till för att möta behoven.

Den ackumulerade bostadsbristen är helt enkelt för stor i nuläget.

Fast frågan är för vems plånbok det byggs. I Rosendal i Uppsala planeras det byggas 1800 bostadsrätter och 1700 hyresrätter fram till ca 2022.

Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem som är en av de som bygger i området, säger att priserna beräknas dels på marknadspriset, dels vad produktionen kostat.

Och det går inte att säga vad prislappen landar på förrän allt är klart.

– När man sätter priset på en nybyggd lägenhet så gör man först två-tre marknadsanalyser, och det försöker man göra så nära säljstarten som möjligt för att få ett aktuellt pris, säger han.

Tomas Östlund på Länsstyrelsens Plan- och Bostadsenhet menar att de bostäder som byggs fortfarande är menade för de med mer ekonomiska medel.

– Just idag så är det fortfarande så att det är de som är bemedlade som kan betala det som produceras till de här höga kostnaderna, säger han.

Men från första januari 2017 har de byggbolag som vill bygga billigare hyresrätter kunnat få kostnaden subventionerad.

Det, tillsammans med ett byggtempo på 4400 bostäder om året inom länet, tror Tomas Östlund kan leda till att bostadsbristen ändå går att få bukt med.

– Efter 2020 någon gång kan det komma ifatt om marknaden fungerar med det här som regeringen har tänkt, att vi får fram bostäder med hyror som folk har råd att betala, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista