Slängs 300 miljoner ljus per år – Svenska Kyrkan storkonsument

2:04 min

Enligt tidningen Filter slängs 300 miljoner ljus i Sverige per år. Oscar Hahne är Domkyrkoklockare Uppsala domkyrka och han berättar att det i snitt går åt 125 000 ljus till ljusträden i domkyrkan.

I Sverige slänger vi cirka 300 miljoner ljus per år, det framgår i en artikel i tidningen Filter.

Enligt Miljömärkning Sverige, ska 15 000 ton parrafinljus som eldas upp på ett år i Sverige släppa ut lika mycket koldioxid som 15 000 bensinbilar som gör av med 1 500 liter bensin. Det här framgår i samma artikel i tidningen Filter.

Oscar Hahne är Domkyrkoklockare Uppsala domkyrka och han berättar att Uppsala domkyrka är en storkonsument av ljus men att de inte använder sig av parrafinljus, utan stearinljus. 

På ett snitt på ett år går det åt 125 000 ljus till ljusträden i domkyrkan, till en vikt av 1,5 ton stearin berättar Oscar Hahne.

– Det bästa vore ju om man inte eldade ljus alls, säger han. 

Han berättar att även om de använder stearinljus sotar en del ljus när de släcks. Dock betyder ljusen mycket för besökare i kyrkan.

– Att det är den här mängden ljus som brinner i de här ljusbärarna är en viktig handling för dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista