Fyra av tio vuxna avstår från alkohol efter att de blivit föräldrar
Fyra av tio vuxna avstår från alkohol efter att de blivit föräldrar Foto: Hasse Holmberg

Fyra av tio vuxna avstår från alkohol efter att de blivit föräldrar

1:58 min

Fyra av tio dricker mindre under julhelgen än vad de gjorde innan de fick barn och var tionde vuxen avstår helt från alkohol under julen efter att de blivit föräldrar. Det framgår i en Sifo-undersökning gjord av IOGT-NTO-rörelsen.

Mona Örjes är ordförande för IOGT-NTO-rörelsen och berättar att hon inte kan säga om det Sifo-undersökningen är en ny trend då det är första gången de gör undersökningen och inte har tidigare år att jämföra med.

Rörelsen har gjort kampanjen Vit jul inför julen sedan 2007 - syftet är att få fler vuxna att dricka alkoholfritt. I kampanjfilmen berättar barn hur de upplever äldre som dricker alkohol. 

– Redan efter två glas, vilket för de flesta vuxna kanske inte upplevs som så mycket, så tycker barn att det är jobbigt, pinsamt, man vill inte vara med dem, man blir lite rädd, säger hon.

Undersökningen visar också att mammor avstår alkohol i större utsträckning än pappa och att tre av tio dricker mindre eller avstår från alkohol när de ser att andra gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista