Toppkandidater inför kommunalvalet dominas av män.
Toppkandidater inför kommunalvalet dominas av män. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ovanligt stor mansdominans bland toppolitiker i Uppsala

1:43 min

Att minst sex av nio politiska partier i Uppsala har män som toppkandidater inför nästa års kommunalval har enligt Olle Folk, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, inte hänt sedan början av 2000-talet.

Olle Folk, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet berättar att det faktum att toppkandidaterna inför nästa års kommunalval domineras av män är en stor avvikelse från hur det brukar vara i Uppsala. 

– Så det är egentligen att man går in och frågar de enskilda partierna om det är en slumpmässig avvikelse eller inte, säger han. 

 Det här kan ha faktisk betydelse för den förda politiken säger Olle Folk och menar att tidigare forskning visar att det är politiska utfallet påverkats av vilka som styr.  

– Så till exempel om män generellt gillar hockeyarenor och fotbollsarenor så kanske vi skulle kunna tänka oss att vi om vi bara hade haft män i toppen förra valperioder så kanske vi hade fått större arenor än annat. Också att kvinnor prioriterar frågor som satsningar på äldreomsorg och skola i större utsträckning,  säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista