Foto: Erik Thyselius/SR
Foto: Erik Thyselius/SR

Rekordmånga besökare väntas på julmässa

0:49 min

Midnattsmässan i Uppsala domkyrka lockar alltmer folk. I år har bildskärmar installerats för att alla i bänkarna ska kunna se vad som händer framme i koret.

– Det är vid flera tillfällen som kyrkan är så överfull och då är det ju svårt att se, säger Annica Anderbrant, domprost i Uppsala domkyrkoförsamling.

Midnattsmässan som inleds klockan 11 på julaftonskvällen har dragit alltmer folk de senaste tio åren. Från ungefär 1500 besökare för tio år sen till 2 200 i fjol, säger Anderbrant.

I år räknar man med så många besökare att man köpt in storbildsskärmar för att alla i bänkarna ska kunna se vad som händer framme i koret. Samtidigt tappar Svenska kyrkan medlemmar varje år. 

– Ja, visst är det intressant. Medlemskap och intresset för existensiella och andliga frågor hänger kanske inte alltid ihop. Traditionen är ju fortfarande stark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".