Svårare för småpartier att väljas in

1:13 min

I valet nästa år införs en ny spärr mot småpartier även i kommunvalet. I större kommuner blir gränsen tre procent. I Uppsala var Feministiskt Initiativ det parti som låg närmast över den gränsen i förra valet med drygt 3,1 procent.

Tomas Karlsson är en partiets ledamöter i fullmäktige och han gillar inte den nya spärren.
– Problemet är att det utestänger nya och mindre partier som inte når upp till spärren tänker vi, och det är tråkigt för gräsrotsrörelsen och förmågan och möjligheten för folkrörelser och mindre partier att nå upp till spärren. Det utestänger nya partier och nytänkande och bevarar de etablerade partiernas intressen.

I valet 2018 införs en procentgräns till kommunfullmäktige, något som redan finns i valen till riksdagen och till landstingsfullmäktige. I kommunvalen blir den nya spärren mot småpartier två procent i mindre kommuner.
I större kommuner som har mer än en valkrets blir den nya spärren tre procent - det kommer till exempel att gälla i Uppsala. Tomas Karlsson från Feministiskt Initiativ tror att partiet kommer att klara den nya spärren.
– Vi kommer att göra precis som vi alltid har gjort, det vill säga lyfta frågor som är viktiga. Lyfta me too, lyfta problemen med att vi inte har skyddade boenden som får full finansiering så att alla som flyr från våld i hemmet kan få en plats i Uppsala till exempel där jag representerar feminister.