Buss, arkivbild.
Buss, arkivbild. Foto: Mattias Persson / Sveriges Radio

Ishalka - bussar och bilar har kört av vägen

2:06 min

Det har varit bilar, bussar och även en plogbil som har kört av vägen i dag. Det var mycket halt i morse på vägarna, och ishalkan kan återkomma till i kväll.

– Under morgonen var det rejält halt i Uppland. Till och med så att en av plogbilarna körde ner i diket vid en mindre länsväg. Men det blir stigande temperaturer och kanske lite bättre väglag vid lunch och eftermiddag, säger Lasse Lindell på Sveriges Radios trafikredaktion.

Kan det bli halare framåt kvällen?

– Ja, då blir det halt igen, det fryser på så i kväll blir det rejält halt på vägarna igen runt om i Uppland, säger Lasse Lindell. 

En bilist körde av vägen i Rasbo på juldagens kväll utan att bli skadad.

Vid sextiden på annandag jul körde en bilist in i ett träd i Ulleråker i Uppsala, föraren kunde ta sig ur bilen själv men fick ändå åka till sjukhus.

En bilist körde av vägen och bilen voltade flera varv vid 11.30-tiden på annandagen på väg 291 mellan Marma och Älvkarleby. Enligt räddningstjänsten var det halt väglag. Personen i bilen kunde ta sig ur på egen hand.

Flera av Upplands lokaltrafiks bussar har kört av vägen det senaste dygnet:

– Vi har haft 2-3 avåkningar. Inget dramatiskt, men när det är så här halt är det lätt hänt att glida av vägen med bussarna och köra ner i diket, säger Johan Hammar på Upplands Lokaltrafik.

Under juldagen körde bussar med passagerare av vägen, enligt Johan Hammar, utan att någon blev skadad. I dag på annandag jul var det en buss utan passagerare som körde av vägen vid Knutby.

I Knivsta har det varit inställda turer från Lagga.

– Där har vägröjningen inte hunnit med. Där är det väldigt, väldigt halt. Därför har vi bestämt att ställa in ett par turer, säger Johan Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista