Inspelning av filmen 'Sällskapsresan' i San Agustin på Gran Canaria. Regissören och huvudrollsinnehavaren Lasse Åberg (med solglasögon) kopplar av under en paus. Arkivfoto: Gunnar Lantz / TT.
1 av 2
Huvudrollsinnehavaren Lasse Åberg (med solglasögon) kopplar av under en paus. Arkivfoto: Gunnar Lantz / TT.
Inspelning av filmen 'Sällskapsresan' i San Agustin på Gran Canaria. Från vänster Sven Melander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg. Arkivfoto: Gunnar Lantz /TT.
2 av 2
Inspelning av filmen 'Sällskapsresan' i San Agustin på Gran Canaria. Från vänster Sven Melander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg. Arkivfoto: Gunnar Lantz /TT.

Stig-Helmer och Sällskapsresan är fortfarande populär

60 min

Sällskapsresan från 1980 är fortfarande populär och en av de mest sedda filmerna i svensk filmhistoria. Under julhelgen har många som tradition att se filmen igen.

Filmen handlar ju om Stig-Helmer Olsson (spelad av Lasse Åberg från Bålsta) som ska åka i väg på sin första utlandssemester till Kanarieöarna där han får uppleva vänskap, romantik, och äventyr så som grisfest.

Filmen hade premiär 1980 och blev snabbt en av den mest populära biofilmerna någonsin. Fortfarande är det många som har som tradition att kolla in filmen under julhelgen, även om filmen egentligen inte har ett tydligt jultema.

P4 Stockholms reporter Björn Lindberg gjorde en mycket populär dokumentär inför 35-års jubiléet 2015 som även den fortsätter att dra radiopublik som nyfiken vill höra om hur filminspelningen gick till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista