fyrverkerier
Foto: Jessica Gow / TT

Uppsala brandförsvar om reglerna för fyrverkerier

1:38 min

På söndag nyårsafton och för en del blir det fyrverkerier. Men det finns regler att följa om du ska skjuta iväg nyårsfyrverkerier.

Johan Svebrant från Uppsala brandförsvar berättar att det behövs tillstånd från polisen för att skjuta upp fyrverkerier inom centrala Uppsala.

Utanför centrala Uppsala går det bra att skjuta upp fyrverkerier utan speciellt tillstånd mellan klockan 18.00 till 02.00 på nyårsafton.

I Enköping är det tillåtet att skjuta upp fyrverkerier mellan 15.00 till 03.00. I Knivsta klockan 20.00 till 01.00, men inte inom 200 meter från äldreboenden.

Johan Svebrant berättar att det är upp till varje kommun att bestämma hur invånare där ska göra.

– Så gå in på er kommuns hemsida så ska ni hitta information om det där, säger han.

När det gäller tättbebyggt område menar Johan Svebrant det är okej att skjuta upp fyrverkerier under förutsättning att regler inte bryts.

– Men det gäller att tänka till hur man väljer att göra det och ett tips kan ju vara att förbereda under dagen när det fortfarande är ljust så att man ser hur förutsättningarna är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista