Hund med matte och bild på fyrverkeri
Vissa hundar skräms av fyrverkerier. Foto: Mark Earthy/SCANPIX// Stina Stjernkvist/TT

"De hundar som har problem har ett lidande som pågår i veckor"

1:58 min

Det är snart nyårsafton vilket innebär firande med fyrverkerier. Hundpsykologen Lena Carlsson ger råd om hur hundägare kan hålla sina skotträdda hundar trygga.

I Knivsta kommun får invånarna sedan förra året endast avfyra fyrverkerier mellan 20.00 och 01.00. I Uppsala kommun, utanför centrala Uppsala, är det tillåtet att skjuta upp fyrverkerier mellan klockan 18.00 till 02.00.

I Enköping är det tillåtet att skjuta upp fyrverkerier mellan 15.00 till 03.00.

Hundpsykologen Lena Carlsson berättar att det är viktigt att reglerna följs för att hundägare ska kunna anpassa sig själv och sina hundar till tiderna.

Lena Carlsson ger också tips på hur hundägare kan förebygga skotträdslan. Enligt henne kan det fungera bra att hunden motionerar mycket inför nyårsnatten och att hunden blir både fysiskt och mentalt trött.

– Sen g äller det ju när kvällen kommer att dra för gardiner, dra ner persienner och ha radio och TV på rätt hög volym för att negligera ljuden så mycket det går, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".