Panikslagen patient avled efter flykt från ambulans

1:38 min

En panikslagen patient avled efter att ha försökt fly från en ambulans på väg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjukhuset har anmält dödsfallet.

Det var en kvinna med andningsproblem som fick panik i ambulansen. Den kaotiska situationen gjorde att sjukvårdarna inte kunde undersöka patienten ordentligt, enligt den lex Maria-anmälan Akademiska sjukhuset har skrivit.

I den framgår att ambulansens bakdörr öppnades. När ambulansen blev tvungen att stanna sprang den panikslagna kvinnan ut.

Tumult uppstod utanför ambulansen, men plötsligt blev patienten lugn och segnade ner. Hon las på bår och lastades in i ambulansen igen som körde den korta biten som var kvar till sjukhuset.

Men trots upplivningsförsök kunde inte kvinnans liv räddas.

– Det var oerhört traumatiskt, så klart för patienten men även för den inblandade personalen, säger chefsläkaren Margareta Öhrvall vid Akademiska sjukhuset till Nyhetsbyrån Siren.

Sjukhuset anmäler i första hand att det fanns brister i kommunikationen.

Margareta Öhrvall säger att vårdgivaren har utrett händelsen "väldigt väldigt noga", och att det är svårt att med säkerhet säga hur man kunde ha gjort annorlunda.

– Vi lyckades inte fullt ut kommunicera med patienten, därför vill vi ändå göra en lex Maria-anmälan, säger Margareta Öhrvall till Nyhetsbyrån Siren.