Mässling, cell
Foto: TT

Infektionsforskare: Därför finns mässling fortfarande i Sverige

1:50 min

I måndags gick Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg upp i stabsläge på grund av mässlingssmittan. Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, förklarar hur det trots hög vaccination fortfarande kan finnas i Sverige.

Mässling är vanligare utomlands än vad den är i Sverige. I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1971 och en stor del av befolkningen är vaccinerade.

Trots det har flera konstaterade fall av mässling upptäckts i Göteborg och senast i måndags då Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg upp i stabsläge på grund av mässlingssmittan.

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, menar att det är två huvudsakliga faktorer som kan göra att det finns personer med mässling i Sverige.

– Det kommer in människor från exempelvis andra länder där man inte vaccinerat sig på grund av oro, säger han.

Han tillägger att det också kan handla om människor som valt att inte vaccinera sina barn av olika anledningar och att de då smittas utomlands för att sedan komma tillbaka till Sverige igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista