Förrätt: Gratinerad hummerröra i sitt skal
1 av 3
Förrätt: Gratinerad hummerröra i sitt skal
Varmrätt: Svartpepparstekt biff
2 av 3
Varmrätt: Svartpepparstekt biff
Efterrätt: Rostad banankaka med chokladmousse
3 av 3
Efterrätt: Rostad banankaka med chokladmousse

Köksmästare Martins tips för att slippa stå i köket hela nyårsafton

Maten som Martin Andersson tänker att du kan bjuda på är för att underlätta när du står där på nyår och vill vara en del av festen, mat som med fördel förbereds dagarna innan och med ett fantastiskt resultat slutställs på dagen.

Recept för 4 personer

 

FÖRRÄTT

Gratinerad hummerröra i sitt skal

Ingredienser:

  • 2 nykokta humrar
  • 2 avokados, tärnade
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk ny riven ingefära
  • 1 chili, finhackad
  • 4 stjälkar salladslök, strimlade
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 msk yuzujuice
  • 4 msk riven mozzarella/cheddar
  • Salt

Gör så här:

Klyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad.

Ta bort tarmen och magsäcken.

Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft. Peta ut köttet med ett smalt föremål. Spar hummerskalen och spola av dem med lite kallt vatten, torka.

Skär hummerköttet i mindre bitar och blanda med avokado, majonnäs, ingefära, chili, salladslök, koriander och yuzu. Smaka av röran med salt. Skeda i röran i hummerskalen och toppa med ost.

Det ovan nämnda går med gott resultat att förbereda två dagar före nyårsafton.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper.

Gratinera cirka 3-4 minuter, tills den får fin gratinerad färg. Ta ut och servera genast.

 

VARMRÄTT

Svartpepparstekt biff

Ingredienser:

  • 1,5 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 100g färskost
  • 2 msk riven mozzarella-cheddar
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk sesamolja
  • zest från 2 lime
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 2 dl panko
  • 2 liter frityrolja
  • 2 gula lökar, skivade
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 1 msk socker
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk rödvin
  • 1 msk soja
  • 50g ankleverterrin, fryst
  • 1 bukett broccoli, ca 250g
  • juice från 2 lime
  • 1 msk olivolja
  • 600g hängmörad biff av god kvalitet, 4 bitar
  • 1 dl ostronsås
  • 2 tsk grovmalen svartpeppar
  • Smör till stekning
  • 1 kruka vattenkrasse

 Gör så här:

Koka riset med vattnet i en kastrull, när vattnet kokat upp så dra när värmen på lägsta. När allt vatten kokat in i riset och riset är lagom mjukt så är det klart. Vänd ner färskost, ost, sesamfrön, sesamolja, limezest och salt. Kyl sen riset. När riset kallnat så rulla fina små bollar a 30g styck.

Panera sen risbollarna i mjöl, uppvispade ägg och sen panko. Lägg sen risbollarna i frysen.

Stek löken och vitlöken, ha på socker, vinäger, rödvin och soja. Koka ihop alltsammans så löken är mjuk och hälften av vätskan har reducerat. Smaka av med salt.

Plocka broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten med rejält med salt, koka broccolin snabbt så den fortfarande har lite crunch kvar. Lägg broccolin i iskallt vatten när den är färdig kokt. Häll bort vattnet.

Rör ihop ostron sås med svartpeppar.

Det ovannämnda kan du förbereda två dagar innan nyårsafton. Förvara karamelliserade löken och broccolin i kylen.

När nyårsafton är här så ta fram biffen i god tid innan.

Stek biffen till önskad stekgrad och pensla biffen med mycket svartpepparglaze.

Värm löken i en kastrull.

Fritera risfritters i en kastrull eller fritös på 170grader tills de är varma och gyllene. Kör 3 stycken per person, om de blir fler så behåll dem i frysen.

Micra broccolin i 30 sekunder och vänd upp dem med lime, salt och olja.

Lägg biffen på tallrik, toppa med lök, arrangera broccoli snyggt runt om, 3 fritters på och riv sen för allt du är värd rikligt med anklever över rätten, toppa med vattenkrasse.

 

EFTERRÄTT

Rostad banankaka

Ingredienser:

  • 3 ägg

  • 4 dl strösocker

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl

  • 2 msk vaniljsocker

  • 2 bananer

Gör så här:

Skala bananerna och rosta dom i ugnen utan skal på en plåt i ca 5-10 minuter i 200grader.

Bryn smöret i en kastrull, smöret ska spotta och fräsa, när det tystnat och det börjar lukta himmelskt nötigt så är det klart.

Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt det brynta smöret. I med mjöl, vaniljsocker, mosa i bananer och rör ihop allt till en smet.

Häll smeten i smorda portions formar.

Grädda mitt i ugnen på 175grader i ca 12 minuter kakan ska fortfarande vara lite kladdig men inte lös i mitten när den är klar. Låt kakan svalna och förvara i kylen tills servering.

Chokladmousse

Ingredienser:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200g mjölkchoklad
  • 20g smör
  • 2 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk hackad salt mandel för topping

Gör så här:

Värm grädden utan att det kokar. Smält chokladen. Rör ner smör, gräddkoket och äggulorna i chokladen.

Vispa äggvitorna med sockret så det blir fast, rör ihop äggvitan med chokladen till en jämn kräm. Låt stå i kyl i minst 5 timmar.

Kokos snö

Ingredienser:

  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk rostade kokosflingor

Koka upp, häll upp i bunke och frys.

Det ovannämnda går att förbereda två dagar före nyårsafton.

På nyårsafton innan servering så värma banankakan 1 minut i ugnen på 150 grader och toppa sen med mousse, mandel och skrapa kokos mjölken med en gaffel och sprinkla det över desserten.

GOTT NYTT ÅR!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista