Nyårsgott.
Nyårsgott. Foto: Christina Jansson/Sveriges Radio

Nyårsgott från Christina

Vill du ha något pyssligt, gott och nyårsfint? Då är det här godsaken för dig.

Nyårssnacks på friterat rispapper med lax, koriander och sojamajonnäs

  • Ett paket små rispapper
  • En liten förpackning salmalax
  • En liten bit gurka
  • Färsk koriander
  • Färsk gräslök
  • 3 msk majonnäs
  • Några droppar japansk soja
  • Svarta sesamfrön
  • En lime

Klipp valfritt antal rispapper i fyra.

Värm ett par centimeter olja i en stekpanna, oljan är tillräckligt varmt när rispappret frasar till sig och blir vitt i den varma oljan.

Lägg då i några åt gången och lyft upp vartefter dom blir klara. Flytta över rispapperschipsen till tallrik med hushållspapper så att all olja får rinna av. Tärna små, små bitar lax. Skala gurkan och gröp ur kärnhuset med en sked. Tärna små, små bitar gurka.

Fördela gurka och lax över chipsen när dom svalnat. Rör ihop majonnäs, smaka av med några droppar soja.

Tillsätt en klick sojamajonnäs eller två på varje chips. Toppa med färsk koriander, finklippt gräslök samt svarta sesamfrön. Servera på ett stort fat med limeklyftor till.

GOTT NYTT ÅR!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".