Cocktailglas med citron
Barchefen Daniel Wasowski ger tips på nyårsdrinken. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Barchefens recept på nyårsdrycker

Nyårsafton närmar sig och här kommer ett recept på en fruktig nyårsdrink, en chokladströdd dessertdrink och en glöggshot från barchefen Daniel Wasowski.

Nyårsdrink

Ingredienser:

  • Yuzu persika 
  • 2cl yuzu juice
  • 2cl sockerlag 
  • 2cl persikolikör el pure
  • 2cl gin 
  • Frystorkade hallon

Gör så här: 

Dagen innan: Skaka allt förutom frystorkade hallon och sila upp på flaska. Lägg i kylen. 

Innan gästerna kommer: Ta fram frystorkade hallon och smula sönder dem. Ta en citronklyfta dra längs med kanten på ett cocktailglas och strö på hallonen så det blir en rosa fin kant som smakar hallon.

Häll sedan upp det ni skakat ihop i glasen och toppa med mousserande vin. Servera! 

Alkoholfritt: Skippa gin och ta puré istället för likör och använd alkoholfritt bubbel.

Dessertdrink

Ingredienser:

  • 2-3cl banansyrup
  • 5 cl kokos grädde
  • 5cl mörk rom (gärna från Jamaica)
  • Mörk choklad

Gör så här:

Skaka allt och sila upp i ett kort glas eller snygg mugg lägg i is och riv choklad över.

Tag ett par rostade bananer koka ihop med lika delar råsocker och vatten (2dl socker, 2dl vatten) sila genom en finsil och kyl ner.

Alkoholfritt: Skippa rom och smaka upp kokosgrädde med banansocker.

Glögg hotshot

 Ingredienser:

  • 2cl rom
  • 2cl varm glögg
  • 2 cl lätt vispad grädde

Gör så här:

Skikta allt i den ovannämnda ordningen i ett shotglas.

Alkoholfritt:

  • 2cl lättvinglögg kall
  • 2cl kaffe
  • 2cl lätt vispad grädde

 Gör så här:

Skikta allt i shotglas i den ovannämnda ordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".