Bostadsbygge. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Bostadsbygge, arkivbild. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Ökning av bygglov för nya bostäder i Uppsala

Det har blivit fler beviljade bygglov för nya bostäder i Uppsala år 2017 än tidigare. Och klart över målet på 3.000 nya bostäder per år.

4.232 bygglov för bostäder beviljades i år i Uppsala kommun. Det kan jämföras med 3.927 år 2016 och 2.600 år 2015, enligt kommunen.

En fjärdedel av dem är på landsbygden enligt ett pressmeddelande från Uppsala kommun.

– Siffrorna är ett styrkebesked för Uppsala. Vi ligger 1 232 över vår målsättning om 3 000 bostäder per år. Vi har gett lika många startbesked för bostäder under året och det visar att det vi ger lov för också sätts i gång, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i pressmeddelandet.

Enligt Uppsala kommun fattades 97 procent av alla bygglovsbeslut fattas inom tio veckor, tre procentenheter bättre är 2016. Den genomsnittliga handläggningstiden per ärende har minskat från 3,2 till 2,8 veckor, enligt kommunen.

– 25 procent av de beviljade byggloven gäller hyresrätter. Det är en minskning mot 50 procent förra året. Men vi räknar med att ge lov för fler hyresrätter under 2018. Det är viktigt att vi får fler hyresrätter så att fler får möjlighet till ett eget boende, säger Erik Pelling i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista