Uppsala Event Center
Bild: Uppsala fastighets­projekt fas 2

Osäkert läge om planerna på ny hockeyarena vid Gränby

2:37 min

Det är ett osäkert läge om planerna på en ny arena för ishockey vid Gränby centrum i Uppsala ska kunna gå vidare. Ett beslut ska tas i kommunfullmäktige i januari, men frågan splittrar både den rödgröna sidan och alliansen.

I kommunstyrelsen röstade Moderateran tillsammans med Socialdemokraterna för två veckor sen fram förslaget som går ut på att det arenabolag som i många år förberett för att arenan i Gränby ska byggas säljs vidare till Samhällsbyggnadsbolaget. En viktig teknikalitet för att arenaprojektet ska kunna gå vidare.

När det avgörande beslutet från kommunen ska tas i kommunfullmäktige i januari räcker inte rösterna från moderater och socialdemokrater. Ytterligare minst ett parti måste rösta ja, eller så dör arenaprojektet.

– Jag kommer rekommendera min kommunfullmäktigegrupp att man ska säga nej och gå på plan B, säger Mohammed Hassan, Liberalerna kommunalråd.

Liberalerna pratar alltså om att hellre rusta den befintliga hockeyarenan.
Och även Miljöpartiet kommer rösta nej till nybygge, deras kommunalråd Maria Gardfjell menar att kommunen redan har satsat för mycket pengar till ingen nytta.

– Det gjordes om ett omtag för ganska precis ett år sedan och då sa vi från Miljöpartiets sida att det här är sista gången vi går med på ett omtag på det här projektet. Då gick man in med en borgen på sex miljoner kronor och den borgen har nu ätits upp och det har inte blivit mer arena för dem pengarna, säger hon.

Moderaterna har däremot tålamod kvar, trots att arenan enligt ursprungsplanen skulle stå klar år 2010.
Dealen är att Uppsala kommun går in med 150 miljonoer kronor, och att ett privat företag står för resten.

Moderaternas Fredrik Ahlstedt säger att han tycker att det är ett bra förslag och värt att pröva frågan ytterliga ett halvår så länge det finns intressenter som säger att de kan tänka sig investera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista