Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.
1 av 2
Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.
Sjuksköterskan Johan Bäckander som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Uppsala.
2 av 2
Sjuksköterskan Johan Bäckander som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Vårdförbundet: Bristen på intensivvårdsplatser kan drabba strokepatienter

2:18 min

Bristen på intensivvårdsplatser på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan vara till nackdel för patienterna som till exempel har fått en stroke, säger Vårdförbundet.

– Den som råkar ut för en stroke, eller trauma mot huvudet, får kanske inte den vård de förväntar sig.

Vad kan det betyda för en enskild patient?

– Det är klart att om man behöver intensivvård och inte får det, då kan var och en göra upp ett scenario i sitt huvud. Men det blir spekulationer som jag inte vill ge mig in på, säger Johan Bäckander som är sjuksköterska och sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Uppsala.

Akademiska sjukhuset har fått stänga 10 av 42 patientplatser inom intensivvård för barn och vuxna. Intensiven tar emot de sjukaste patienterna med vårdpersonal närvarande dygnet runt.

Sektionschefen Rafael Kawati på Akademiska sjukhuset säger dock att alla patienter som behöver intensivvård får det, men att patienterna ibland kan behövas flyttas mellan avdelningar eller till sjukhus i andra städer.

– Det är inte optimalt att skicka de här svårt sjuka patienterna som har många maskiner kopplade till sig. Varje transport är ett riskmoment, säger Rafael Kawati.

Sjuksköterskor har slutat inom intensivvården efter att anställningsvillkoren försämrades år 2016. Det behövs nu nya specialistutbildade sjuksköterskor för att öppna upp de stängda intensivvårdsplatserna på Akademiska sjukhuset.

För att lyckas med det behövs bättre anställningsvillkor, menar Vårdförbundets Johan Bäckander:

– Det handlar om löner, arbetstider och arbetsmiljö.

Vad skulle behövas göras bättre?

– För det första behövs en rimlig löneutveckling över tid. I dag lönar det sig inte att vara lojal mot arbetsgivaren, det lönar sig bättre att säga upp sig och byta arbetsgivare då och då, säger Johan Bäckander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista