Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum.
Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum när de i september hade medborgardialog om trygghet kring resecentrum. Foto: Bosse Pettersson/Sveriges Radio

Forskare ser positivt på Uppsalas arbete mot grov organiserad brottslighet

2:08 min

Igår lyfte rikspolischef Dan Eliasson fram Uppsala som ett exempel på hur man kan lyckas bekämpa grov organiserad brottslighet i DN Debatt. Enligt forskaren Ola Kronkvist ser forskningen också positivt på arbetssättet.

Uppsalapolisens arbete mot grov organiserad brottslighet har den senaste tiden uppmärksammats för att vara framgångsrik. Senast i går i DN Debatt av rikspolischef Dan Eliasson.

Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap menar att arbetssättet är utmärkt.

– Dels den breda samverkan man har haft, för det måste man komma ihåg, polisen är inte på något vis ensam aktör när det gäller att förebygga brott, säger han.

Enligt honom är en misslyckad skolgång och social utsatthet är en väldigt viktig faktor.

– Genom att inkludera alla medarbetare i polisområdet i arbete så skapar man en besvärl igare situation för de som är yrkeskriminella. Det ska vara obekvämt att vara yrkeskriminell, säger han.

Ola Kronkvist tror att Uppsalamodellen kommer fungera på andra delar av Sverige också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista