inbrottfixad
Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT

Bostadsinbrotten närmar sig rekordnivåer

1:45 min

I Uppsala län ökar bostadsinbrotten för tredje året i rad och närmar sig den högsta nivån på 20 år. Polisen har svårt att förklara vad ökningen beror på.

– Det är svårt att säga. Problemet med bostadsinbrott är att så få klaras upp. Det gör att vi har få individer som vi kan dra slutsatser från vilka tjuvarna är, säger Anders Östlund, Chefsanalytiker vid polisen Region Mitt.

Bostadsinbrotten i Uppsala län ökar i antal, och det ganska rejält. Den senaste tolvmånadersperioden begicks 521 bostadsinbrott i länet, tio procent fler än under samma period i fjol.

På tre år har bostadsinbrotten blivit 30 procent fler och ligger nu på den näst högsta nivån på 20 år.

– Det är framförallt villor och radhus som drabbas. Men även när det gäller lägenheter så har även det ökat med tioprocent, säger Anders Östlund.

Den teori polisen arbetar efter är att det handlar om kringresande ligor från utlandet, på jakt efter smycken, kontanter och guld.

 – Det är troligt att et ligger till så. Det toppar på vissa ställen när de drar in över helger.

Polisen misstänker att en sådan inbrottsliga i slutet av december drog in över Västmanland. Man befarar nu att den rör sig vidare till grannlänen, exempelvis Uppsala. Svaret får vi först efter nyårshelgen.

Hur ska man då göra för att skydda sig? Att tömma brevlådor, ha belysning på är bra saker. Liksom att be grannarna hålla koll.

Men det finns ett skydd som tycks bättre än det mesta. I alla fall om buset själv tillfrågas.

– Det finns forskning som visar att frågar man inbrottstjuvarna så säger de: En hund.

En stor och arg hund?

– Ja, det är effektivt mot tjuvarna, säger Anders Östlund, chefsanalytiker vid polisen Region Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista