Börje Wennberg (S) och Liberalernas Lina Nordquist
Börje Wennberg (S) och Liberalernas Lina Nordquist Foto: Sveriges Radio

Wennberg (S) vill skjuta till pengar till intensivvården

1:23 min

Brist på specialistutbildade sjuksköterskor har lett till att intensivvårdsplatser fått stängas, och i vissa fall skickas patienter till andra städer. Börje Wennberg, socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen, säger att mer pengar nu kommer att skjutas till.

Bristen på intensivvårdsplatser på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan vara till nackdel för patienterna som till exempel har fått en stroke säger Vårdförbundet.

Förbundet menar också att anledningen till problemet är anställningsvillkoren. Det behövs enligt dem bättre löner, arbetstider och arbetsmiljö.

Börje Wennberg är socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen och enligt honom kommer det skjutas till mer pengar efter statsbidraget som kommunen har fått.

– Så att vi kan höja löner för vissa utvalda grupper, säger han.

Börje Wennberg tar också upp att de som går en specialistsjuksköterskeutbildning får full lön under utbildningen. Ett kliniskt utvecklingsår har också etablerats där de nyanställda sjuksköterskorna får lära sig det kliniska arbetet de inte får under utbildningen.

Lina Nordquist sitter i sjukhusstyrelsen för liberalerna och hon håller med om det Börje Wennberg tar upp.

– Men jag vill ändå betona att för att vi ska få en bra riktigt arbetsmiljö, riktigt bra löneutveckling och karriärmöjligheter för människor som vi verkligen behöver och som är helt avgörande för patienterna - då måste vi alltid följa upp de förändringar vi gör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista