Deltidsbrandman: Både påfrestande och roligt

1:45 min

Det är brist på deltidsbrandmän på Skutskärs brandstation som under december sökt ny personal.

På nyårsafton är det sista ansökningsdagen för att bli deltidsbrandman på Skutskärs brandstation. Under december har de sökt nya medarbetare. 

Annars har det lugnat ner sig för Gästrikes deltidsbrandmän efter ett turbulent år med många avtalsförhandlingar. Bland annat ska en ny chefstjänst ska ta hand om beredskapspersonalen.

Vid sidan av sitt vanliga arbete är Martin Nilsson deltidsbrandman i Skutskär sedan 9 år tillbaka. En bisyssla som för honom är givande, men också krävande.

– Det krävs att man planerar deltiden tillsammans med sitt ordinarie jobb och man planerar med familjen att dom här kvällarna och helgerna har jag beredskap. Hela familjen blir ju inblandad i planeringen, så är det, säger han.

Att vara deltidsbrandman, eller RiB - räddningspersonal i beredskap - är en bisyssla som man sysslar med vid sidan av sitt vanliga jobb.

Går alarmet när man har beredskap, så är det bara släppa allt för att kunna rycka ut.

Och ett alarmerande år har 2017 varit för Gästrike räddningstjänst, då majoriteten av deltidsbrandmännen hotade med uppsägning efter flera turer kring ett nytt avtal. Ett avtal som efter proteststormen slopades.

Nu tycker Anders Bergström, som har den nya tjänsten som enhetschef för RiB-anställda, att stämningen blivit bättre.

– Ja absolut. Jag stöttar våra RiB-anställda och ser till att de får övningar. De kommer få bättre stöd än tidigare, det är kortare behandlingstider på allt de tar upp som de vill ha hjälp med.

Enligt Anders Bergström finns det flera utmaningar när man nu söker ny personal till styrkan i Skutskär.

Den största är att hitta personer för beredskap dagtid med jobb som helst håller dom kvar nära Skutskär under en överskådlig framtid.

Martin Nilsson håller med om att det kan vara en utmaning att vara deltidsbrandman, men han tycker inte att det ska stå i vägen för vardagslivet.

Man måste fortfarande kunna vara hemma. Man måste kunna duscha hemma, klippa gräsmattan hemma och sånt, annars blir det inte hållbart. 

– Man måste kunna fokusera på att ha ett normalt liv också, säger Martin Nilsson.

Är det påfrestande?

– Stundtals har det varit påfrestande. Men överlag så är det bara utmanande och roligt det här. Vi gör någonting för kommunen och medborgarna framförallt. Och det som är underbart med det här är att det bygger på frivillighet.