Pendlare på väg ombord på UL:s Upptåget i Morgongåva. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Pendlare på väg ombord på UL:s Upptåget i Morgongåva. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio Foto: Sveriges Radio

Få kommunala toppchefer bor där de jobbar

1:35 min

Genom reklam och olika projekt försöker kommunerna i Uppsala län att locka fler att flytta till kommunerna. Men av de åtta högsta kommunala cheferna i länet är det bara en som bor där de jobbar.

– Jag hoppas att jag är rekryterad utifrån min kompetens och inte utifrån min folkbokföringsadress, och jag hoppas att de som bor i Tierps kommun också kan få jobb någon annanstans, säger Randi Graungaard.

I Knivsta har kommunen en vision om att växa och locka till sig fler invånare. Kommundirektören Lena Fransson bodde tidigare i Knivsta, men har flyttat till Uppsala.
– När jag började här så bodde jag i Knivsta, men sedan när min man flyttade hit och vi behövde en större lägenhet så fanns det inga just då i Knivsta. Så då blev det Uppsala.

Peter Lund är kommundirektör i Enköpings kommun, och han bor sedan flera år tillbaka i Sala.
– Att jag får ett nytt jobb ska ju inte behöva innebära att min fru och mina barn måste bryta upp från jobb, skola, förskola, kompisar och så vidare.

Den enda kommunchef som faktiskt bor i kommunen de jobbar i, är Östhammars kommundirektör Peter Nyberg.
– Min familj och släkt har befunnit sig i Östhammars kommun i generationer, vilket gör att jag från början hade en fastighet här.
– Jag tror inte att det faktum att man jobbar i en kommun och bor i en annan påverkar arbetsinsatsen, jag tror att man ganska snabbt kommer in i en roll där man lär känna lokalsamhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista