Storvreta-bo följer protesterna i Iran

2:11 min

De senaste dagarna har den största vågen av protester på många år pågått i Iran. Vi pratade med Storvreta-bon Laleh Maghonaki som lämnade landet för över 30 år sedan.

Medan många i Sverige har firat nyår och julen med glädje har det pågått protester i flera städer i Iran. Massdemonstrationerna är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009.

Under natten till tisdag dödades nio personer enligt iransk statlig TV. En av dem var en polis. Totalt har 21 personer hittills dött efter protesterna.

Till en början handlade demonstrationerna om höga priser och landets dåliga ekonomi. Men nu handlar slagorden bland demonstranterna om allmän kritik mot den sittande regimen.

Storvreta-bon Laleh Maghonaki har bott i Sverige i 32 år efter att hon fick lämna Iran 1986 på grund av sina politiska åsikter. Hon säger att hon inte har kunnat sova på flera nätter och konstant försöker följa vad som sker.

– Jag tycker mest synd om de människor som måste sätta sitt liv som pris för frihet. Det börjar alltid med någon sorts protest, att det har varit höga priser, mycket korruption och annat. Men någonstans märker man att folk är så trötta att de inte orkar. De vill ha en förändring, säger Laleh Maghonaki.